Standbeelden

Van februari tot oktober 2010 tot had ik een rubriek over Amsterdamse standbeelden.
De foto’s zijn van Lida Goede. De stad heeft heel wat beelden; in deze rubriek lopen we ze langs. We gaan door met:

Standbeelden - 24 Mendes da Costa

Toneelschrijver Herman Heijermans (1864-1924) staat er weer keurig bij in het Leidsebosje en dat is mooi, want het beeld is weinig rust gegund.
Lees meer

Standbeelden - 25 Hildo Krop

Bij de lobby voor het monument voor Spinoza op de Zwanenburgwal werd wel eens weggemoffeld dat we allang een Spinozabeeld hadden, van Hildo Krop.
Lees meer

Standbeelden - 26 Hans 't Mannetje

Wat staat Geurt Brinkgreve er opgeruimd bij op de hoek van de Oudezijds Achterburgwal en de Bloedstraat. Baret op het hoofd, handen in de zakken, lekker warm aangekleed. Klaar om weer de stad in te wandelen.
Lees meer

Standbeelden - 27 Herman van der Heide

De stad houdt Mozes Vaz Dias (1881-1963) in ere. Er is een brug naar hem genoemd en daar vlakbij, in de Weesper­straat, staat sinds 1965 een monument voor hem...
Lees meer

Standbeelden - 28 Kees Verkade

Kort na de dood van Simon Carmiggelt (1913-1987) nam Ton van Duinhoven - overleden op de dag dat bekend werd dat Carmiggelt verkozen was tot geestigste Amsterdammer...
Lees meer

Standbeelden - 29 Ferdinand Leenhoff

Het gaf nog heel wat gedoen voordat het standbeeld van Johan Rudolph Thorbecke (1798-1872) op 18 mei 1876 kon worden onthuld op het naar hem genoemde plein.
Lees meer

Standbeelden - 30 Gerda Rubinstein

Vorige week was fotograaf annex Amsterdamse beeldenkenner Lida Goede even in het Oosterpark en ze ging kijken bij het vrolijke beeld Spelende kinderen.
Lees meer

Standbeelden - 31 Martie van der Loo

Van de beeldhouwer die in gemeentelijke opdracht werkt, wordt enige souplesse verwacht. Martie van der Loo kreeg in 1984 de opdracht beelden te maken voor de bruggen over de Oudezijds Voorburgwal en de Oudezijds Achterburgwal
Lees meer

Standbeelden - 32 Eddy Roos

Onlangs overleed Herman Scheerboom. We noemden hem in de krant de laatste nog levende Nederlander die in de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) tegen Franco vocht.
Lees meer

Standbeelden - 33 Jaap Kaas

Eddy van Amerongen (1912-1992) publiceerde in het Nieuw Israelietisch Weekblad zijn herinneringen aan het vooroorlogse Joodse Amsterdam. Uitgebreid komt Artis ter sprake.
Lees meer

Standbeelden - 34 Louis Royer

In een vloek en een zucht kun je tegenwoordig een standbeeld geplaatst krijgen, zoals we zagen met André Hazes op de Albert Cuyp. Halverwege de negentiende eeuw ging zoiets gepaard met veel vijven en zessen.
Lees meer