Standbeelden

Van februari tot oktober 2010 tot had ik een rubriek over Amsterdamse standbeelden.
De foto’s zijn van Lida Goede. De stad heeft heel wat beelden; in deze rubriek lopen we ze langs. We gaan door met:

Standbeelden - 13 Leo Braat

Het beeld wordt de Waterspuwer genoemd, of de Zeemeermin en het is één van die aardige beelden in het Beatrixpark, aan de rand van de speelvijver.
Lees meer

Standbeelden - 14 André Volten

Hij staat nog in mijn kast, de complete Winkler Prins, vijfde druk, van 1935. Een curieus naslagwerk...
Lees meer

Standbeelden - 15 André van der Linden

Het Frederiksplein wordt een beeldenplein. Er komt een monument voor verzetsman Walraven van Hall, er staat het beeld voor Winkler Prins van André Volten, waar we het vorige week over hadden, en sinds 1971...
Lees meer

Standbeelden - 16 Jan Havermans

Op de hoek van de Burgemeester De Vlugtlaan en de Burgemeester Eliasstraat staat een stevige figuur. De Bouwvakarbeider heet hij.
Lees meer

Standbeelden - 17 Karel Gomes

Bij Sloterdijk staat sinds 2005 het beeld De verdwenen boer. Het is een soort eresaluut aan de boeren die eeuwen gewerkt hebben in wat nu Nieuw-West heet en na de oorlog moesten wijken voor woningbouw – en voor de Sloterplas.
Lees meer

Standbeelden - 18 Politiehond Albert

Is het een grafsteen of een gedenksteen? Die kwestie is nog niet opgelost, zoals we ook nog eens moeten uitzoeken wie de steen geplaatst heeft.
Lees meer

Standbeelden - 19 Gijs Bakker

Het kunstwerk voor Ko – of Kootje – Mulder staat op het Ir. Jakoba Mulderplein. De straatnamencommissie stelde eind jaren tachtig voor, de naam Mejuffrouw Mulderplein te kiezen, want zo werd ze veel genoemd,...
Lees meer

Standbeelden - 20 Joost Barbiers

Zoals Joost Barbiers (1949) hem gemaakt heeft op het Kadijksplein, zo zien we de zeeman graag. Noest, geen onzin, recht door zee. Het beeld Zeeman staat er – sinds 1979 – omdat hier het Zeemanshuis was gevestigd.
Lees meer

Standbeelden - 21 Peter Doeswijk

Kunstenaar Peter Doeswijk (1952) heeft heel lang oude telefoons ingekocht, die laten beschilderen en ze daarna met een aardige winst weer van de hand gedaan.
Lees meer

Standbeelden - 22 Picasso

In 1965 bestond het Vondelpark honderd jaar. Dat werd gevierd met het planten van 775.000 bloembollen, een prijsvraag voor een Vondelparklied die weinig sporen heeft nagelaten en een beeldententoonstelling.
Lees meer

Standbeelden - 23 Guido Geelen

Tussen de Bogen was decennia een gribus. Het complexje tegenover de Haarlemmerhouttuinen ontstond in de negentiende eeuw onder twee spoorwegviaducten.
Lees meer