Gerechtigheid voor zusje Gerda

Spelende kinderen in het Oosterpark, van Gerda Rubinstein

standbeelden Gerda Rubinstein Foto: Lida Goede

Vorige week was fotograaf annex Amsterdamse beeldenkenner Lida Goede even in het Oosterpark en ze ging kijken bij het vrolijke beeld Spelende kinderen. Het zat al in haar collectie, ze maakte een foto in 2006, met het bordje: Kattinka van Rood-Limpers. Een wat merkwaardig bordje. De voornaam heeft een t te veel en de beeldhouwer docent van Beatrix werkte onder vele achternamen (onder meer door een aantal echtgenoten: Bruyn-Van Rood, Limpers-Van Rood, Schouten-Van Rood, Catharina Elisabeth van Rood), maar nou net niet onder Van Rood-Limpers. Maar we wisten in elk geval wie er bedoeld werd.

Wat bleek vorige week? Een nieuw bordje, een nieuwe kunstenaar: Gerda Rubinstein. Ze woont al meer dan vijftig jaar in Engeland en aan de telefoon legt ze uit hoe dit zit. "Bekenden van me schreven dat ze dat beeld van me in het Oosterpark niet konden vinden. Toen ik in 2008 in Amsterdam was, ben ik eens gaan kijken. Het stond er nog prima bij, maar het verbaasde me wel dat het nu aan iemand anders was toegeschreven."

De zaak sudderde een beetje, maar dit jaar schakelde Rubinstein aangetrouwd familielid Klazinus Lagerweg in. Lagerweg kon, gewapend met Paroolknipsels uit 1957 en 1959, bij stadsdeel Oost aantonen dat het beeld toch echt van Rubinstein was. Deze zomer is de zaak rechtgezet. Hoe kan het gebeuren? Er was aanvankelijk een bordje met de goede naam. Dat is verdwenen en toen men toe was aan een nieuw bordje, ging men waarschijnlijk te rade bij diverse sites waarop de naam van Van Rood vermeld stond. Op de site van het stadsdeel zelf staat het nog steeds verkeerd.

Gerda Rubinstein (1931) is een jongere zus van publiciste Renate. Ze studeerde bij Wessel Couzijn en in 1952 en '53 bij Zadkine in Parijs. Daar vertelde ze zeven jaar geleden nog een mooi verhaal over aan het Algemeen Dagblad. "Hij vroeg een keer een leerlinge of ze wist hoe ze pannenkoeken moest bakken. Voortvarend begon ze de ingrediënten op te sommen. Zadkine reageerde heel cynisch dat ze haar energie beter kon steken in die pannenkoeken dan in de kunst."

In Engeland is ze succesvol, in Nederland had zij haar eerste tentoonstelling pas in 1986. Renate zei bij die gelegenheid: "Met haar beelden ben ik opgegroeid, niet uit eigen keuze (... ) maar omdat we nu eenmaal zusters zijn. Het was allemaal zo gewóón. Pas een jaar of tien geleden kwam de gedachte bij mij op: Gerda is misschien helemaal niet zo gewoon, ze is eigenlijk verdomd goed. Andere mensen hadden me dat al eerder gezegd, maar met complimenten aan je familie is het net zo als met complimenten aan jezelf, je waardeert de vriendelijkheid, maar je neemt ze niet au sérieux.

13 september 2010

Niet zichtbaar in Streetview