Buurtwinkels

Naar aanleiding van een expositie in het Amsterdam Museum verscheen een serie over buurtwinkels. De ondernemer, de klandizie, het assortiment en vooral ook de geschiedenis van de winkel. De foto's zijn gemaakt door Peter Schrijnders.

Buurtwinkels - 12 Toko Kai Hing

De eerste vijf jaar had Kai Hing Li (1944) met zijn toko zo'n beetje het rijk alleen in de Bijlmer. Hij komt uit de Chinese provincie Guangzhou, ging in 1962 naar Paramaribo...
Lees meer

Buurtwinkels - 13 Banketbakkerij Schep

Achteraf was het een zegen, maar in 1939 dacht de vader van Harrie Schep (1943) dat het wel erg onhandig was juist op dat moment een banketbakkerij te beginnen in de nieuwbouw aan de Middenweg.
Lees meer

Buurtwinkels - 14 Parfumerie Koedijk

Drogist worden is geen jongensdroom. Een drogist, dat is Geelman uit Pietje Bell, een zuurpruim met een zoon die 'nooit een gat in zijn kous had of met een blauw oog thuiskwam,...
Lees meer

Buurtwinkels - 15 Haringstal Ab Kromhout

Rond deze tijd eet hij er dagelijks drie, maar als de nieuwe komen, begin juni, wil dat nog wel een oplopen tot tien. Albert Kromhout van der Meer (1937) weet zijn eigen haring te waarderen.
Lees meer

Buurtwinkels - 16 Magazijn Sportief

De slagzin, ooit in Duitsland opgeduikeld, is ijzersterk: 'Wat wij niet hebben/ heeft u niet nodig.'
Lees meer

Buurtwinkels - 17 Fournituren Jan de Grote Kleinvakman

De grootvader van Mark Vos (1969) trok hoeden in een kelder in de Zocherstraat. Hoeden maak je niet, je trekt ze.
Lees meer

Buurtwinkels - 18 Tabakszaak Steenbergen

Hij wilde iets met kinderen doen, het werd iets met sigaretten. En dat terwijl hij zelf niet of nauwelijks rookt. "Hoe vaak ik dat wel niet te horen krijg.
Lees meer

Buurtwinkels - 19 Slagerij van Wijk

Het zal een jaar of vijf geleden zijn dat een oudere man de slagerij van Raymond en Mari√ętte van Wijk binnenkwam en zich voorstelde als Veenboer. Hij wou zijn geboortehuis graag zien.
Lees meer

Buurtwinkels - 20 Foto Spiekerman

Renovaties, ander publiek, nieuwe techniek, fotozaak Spiekerman gaat de eeuw niet volmaken. 'Islamieten fotograferen niet.'
Lees meer

Buurtwinkels - 21 Boekhandel Omta

Altijd heeft in het pand Bos en Lommerweg 227 een boekhandel gezeten. De zaak van nu, Omta, sluit, maar een nieuwe dient zich aan, treffend De Nieuwe Boekhandel geheten.
Lees meer

Standbeelden - 22 Ensink Delicatessen

Zaterdag had hij zijn afscheidsfeestje. Maar Leo Ensink (1936) laat zich niet onderschoffelen. Hij begint voor de derde keer...
Lees meer


12