Historisch Nieuwsblad

Vanaf 2001 was ik een paar jaar columnist van het Historisch Nieuwsblad. Ooit zal ik daar in het archief wellicht al mijn stukjes scannen, vooralsnog kon ik deze nog achterhalen, veelal nog ongedateerd.

Historisch Nieuwsblad Guus Guus

De wereldbeker uit 1974 staat er, de in het Duits vertaalde boeken van Cees Nooteboom en Harry Mulisch liggen er en natuurlijk is Frau Antje present.
Lees meer

Historisch Nieuwsblad Van Gasteren Van Gasteren

Pamela Hemelrijk, redactrice en columniste van het Algemeen Dagblad, is geschorst door haar patroon en wordt voorgedragen voor ontslag. Aanleiding is een rode bessenvlaai...
Lees meer

Historisch Nieuwsblad Bert Middel Bert Middel

Dat SOTO-onderzoek naar de opvang van oorlogs­slachtoffers leidt slechts tot onheil en narigheid, heeft Gerard Mulder meerdere malen in dit blad verkondigd.
Lees meer

Historisch Nieuwsblad Papegaai Papegaai

Met de politieke geschiedenis van de papegaai werd ik geconfronteerd toen studentenleider Rudi Dutschke naar Amsterdam kwam.
Lees meer

Historisch Nieuwsblad Koot Koot

Voor een verhaal over Hendrik Koot, de martelaar van de NSB die bij gevechten in de Amsterdamse jodenhoek in februari 1941 gedood werd, sprak ik met een van zijn zoons.
Lees meer

Historisch Nieuwsblad karel van het Reve Territoriumdrift

Op 19 mei 1991 vierde Karel van het Reve zijn zeventigste verjaardag. Een groot feest, een etentje. Tussen hoofd- en nagerecht zorgde journalist Theodor Holman voor een verrassing.
Lees meer

Historisch Nieuwsblad Collaboratiemuseum Collaboratiemuseum

Je hoeft niet precies te weten wanneer de Slag bij Nieuwpoort zich afspeelde, maar wat je wel moet weten is dat Van Oldenbarnevelt en Hugo de Groot tijdgenoten waren.
Lees meer

Historisch Nieuwsblad Provo Een aangenaam gezelschap

In zijn dissertatie Imaazje beziet historicus Niek Pas Provo vooral als een kunstproject. Maatschappelijk gezien stelde de beweging kennelijk niet zo gek veel voor...
Lees meer

Historisch Nieuwsblad Anne Frank Gezellig meisjesboek

Ik fietste met mijn zoontje langs het Anne Frankhuis en hij was geïmponeerd door de lange rij wachtenden. Dus vertelde ik hem over de oorlog, de onderduikers, de jodenvervolging.
Lees meer

Historisch Nieuwsblad Toni Boltini Dwergendorp

Radio 3 deed verslag van muziekfestival Lowlands en kondigde dat aan met een televisie­spotje waarin we een enthousiast dansende en springende lilliputter zagen.
Lees meer

Historisch Nieuwsblad Aalders Aalders

Op de lijst van publicitair succesvolle historici is een ereplaats weggelegd voor Gerard Aalders. Aalders is een aangenaam mens en een degelijk onderzoeker.
Lees meer

Historisch Nieuwsblad twee minuten stilte Twee minuten stilte

Amerikaanse militairen waren tot alle hulp bereid bij de watersnoodramp in 1953. CPN-leider Paul de Groot was niet gecharmeerd van het humanitaire gebaar...
Lees meer

Historisch Nieuwsblad Nieuwe Wieken Uitgeverij Nieuwe Wieken

Er rust nog maar één taboe op seks en dat is het niet bedrijven ervan, las ik van de week in de Volkskrant. Ik bedreef het nog maar net, en heel voorzichtig, toen ik in 1967 ging werken bij Uitgeverij Nieuwe Wieken in Uithoorn.
Lees meer

Historisch Nieuwsblad Klerkje Klerkje

`Je kunt het zo gek niet bedenken of ik ben er géén lid van,' zei historicus Jaap Meijer, vader van Ischa, ooit. Ik ben lid van de Lira in Hoofddorp, en daar heb ik me nooit voor aangemeld.
Lees meer


index