Ooit mooi en deftig

Een Amsterdams leven in foto's

Eddy Posthuma de Boer - sarphatistraat Foto: Eddy Posthuma de Boer

Eddy Postuma de Boer: "Ik deed veel samen met Simon Vinkenoog en met hem ging ik dan ook naar de schrijver Nescio. Ik maakte twee foto's van hem, eentje met een poes en eentje dat hij met een brilletje op een boek leest. De enorme Nescioverering kwam pas veel later en daar heb ik erg veel plezier van gehad. Hij bleek nauwelijks gefotografeerd te zijn, dus overal doken die foto's van mij op."

"Nescio is de man van de beroemde openingszin van De uitvreter: 'Behalve den man die de Sarphatistraat de mooiste plek van Europa vond, heb ik nooit een wonderlijker kerel gekend dan den uitvreter."

"Dus ik was van plan een foto te nemen van de Sarphatistraat, destijds een mooie deftige straat met uitzicht op het Paleis voor Volksvlijt. Daar is nu weinig van over."

"Maar voor ik op pad ging, las ik het onlangs verschenen boek van Maurits Verhoeff over Nescio. Nescio was, onder zijn eigen naam J.H.F. Grönloh een verdediger van het stadsschoon, actief in de vereniging Heemschut. En in die rol was hij een voorstander van de verbreding van de Leidsestraat."

"Hij schreef in 1951: 'Ik zou willen opkomen voor de Wolvenstraat enz, die in hun opeenvolging een veel karakteristieker aspect zijn van Amsterdam dan de Leidschestraat, die vergelijkenderwijze, een vrij banale winkelstraat is geworden."

"De Weesperstraat van vroeger deed erg sterk denken aan de Leidsestraat. Ook nogal smal, prachtige winkels, een en al levendigheid. Als het aan Nescio had gelegen, was de Leidsestraat nu net zoiets als de huidige Weesperstraat. Een vreselijke gedachte. Ter herinnering aan dat afgewende onheil leek me een foto van de hoek Weesperstraat-Sarphatistraat nuttig."

9 augustus 2011