Een plein voor late pubers op de vlucht

Een Amsterdams leven in foto's

Eddy Posthuma de Boer - leidseplein Foto: Eddy Posthuma de Boer

Eddy Postuma de Boer: "Ik kwam op het Leidseplein als late puber op de vlucht voor de sfeer in het ouderlijk huis. Ik was al in Stockholm geweest voor een paar maanden, op het plein kwam ik mensen tegen die ik daar ontmoet had. Harry Welbedagt heette er één, een ander noemden we Zweedse Willem."

"Ik denk dat Adriaan Morriën me er geïntroduceerd heeft. Hij had me ingeschakeld voor een reportage in PS van Het Parool: 'Kijken naar vrouwen op straat.' Typisch Morriën, maar ik had er ook plezier in. En het was PS hè, de eerste tabloid-bijlage in Nederland. Het betekende iets als je daarin publiceerde."

"Op het Leidseplein was je tussen gelijkgezinden. Rob Wout, tekenaar Opland, heb ik er ook ontmoet. Dankzij hem kon ik voor de Volkskrant, toen nog een zeer katholieke krant, aan het werk."

"Ik kwam de kamer van hoofdredacteur Lücker binnen en hij vroeg: 'Ben je katholiek?' Nee. 'Ben je katholiek opgevoed?' Nee. 'Over een paar dagen is een bisschopswijding. Daar stuur ik jou naar toe. Jij gaat tenminste niet op je knieën tijdens zo'n bijeenkomst."

"Het was de tijd dat ik ook naar de Groene Kalebas ging , de jazzkelder van Cor Snelders in de Tweede Weteringdwarsstraat. Het ging niet alleen om de jazz, het ging ook om het milieu: vrijheid, de bohème."

"Ik werd lid van De Kring. Ik kwam er binnen en zag vier mensen kaarten. Ik stelde me voor en ik sprak ze aan met U. Dat kwam me op een berisping te staan: 'In De Kring zeg je geen U. Het is een vrije wereld waar je vrij met elkaar omgaat."

"Ik ben zo blij dat ik toen in Amsterdam was en niet in Appingedam of Hengelo."

12 augustus 2011