Gevecht van man tot man op een leeg kruispunt

Een Amsterdams leven in foto's

Eddy Posthuma de Boer - Honkbal Foto: Eddy Posthuma de Boer

Eddy Postuma de Boer: "Dit is Quick 3 tegen Terrasvogels 3. Terrasvogels won met 24-3, een echte wedstrijd is het niet geworden. Ik was de enige toeschouwer. We zien hier de essentie van de sport: het gevecht van man tot man. De werper tegenover de slagman. Daar gaat het om, de anderen in het veld dienen ter ondersteuning van de werper."

"Ik heb honkbal lang gevolgd. Cor Wilders was mijn idool: hij speelde bij Blauw Wit op een bijveld van het Olympisch Stadion. En zomers voetbalde hij. Hij is zowel voor het Nederlands elftal als het Nederlands honkbalteam uitgekomen."

"Zelf heb ik het ook gespeeld, op straat. Het moet in de oorlog zijn geweest dat een jongen het initiatief nam. We hadden met acht, negen jongens één knuppel en één handschoen, voor de catcher, mijn broer. Die handschoen had mijn moeder gemaakt van oude lappen. En de bal was natuurlijk een tennisbal, al decennia de universele bal."

"We speelden op het kruispunt Marathonweg-Olympiaweg. Er was nauwelijks verkeer. Het eerste honk was de winkel van De Spar, het tweede de snoepwinkel van Oet, het derde de sigarenwinkel van Krooder en de thuisplaat was bij ons, de winkel van Van Amerongen, waar mijn vader filiaalchef was. Heel precies: de blauwe Gemeentegirobus die aan onze pui hing was de thuisplaat."

"We hadden wel een probleem: we hadden geen tegenstanders. Dat werd opgelost door één tegen de rest te laten spelen. Die ene was de slagman, de rest deed zijn best hem niet thuis te laten komen. En slagman waren we om de beurt."

30 juli 2011