'Ze was één van de eerste Ajaxhooligans'

De oma van Anna-Maria Giannattasio (1968) is Dina Heijt (1924), ook wel Oma Dientje of Tante Zus. Oma Dientje staat nog volop in het leven en heeft de pest aan Demy de Zeeuw.

'Mijn oma verloor al vroeg haar moeder, ze zal een jaar of twaalf zijn geweest. En als oudste moest zij dus moederen over een trits kinderen. Die kinderen noemden haar Zus, vandaar dat Tante Zus. Haar leven begon op de Oostelijke Eilanden en daarna werd het gezin gedeporteerd naar het Blauwe Zand in Noord. Ja, zo kun je dat wel noemen, het was een oord waar ze de zogenaamde asocialen bijeenbrachten. Oma is helemaal niet asociaal natuurlijk. Ze is alleen wat openhartig en ze zoekt het niet in de nuance. Na Noord heeft ze nog lang in de Jordaan gewoond en nu zit ze weer in Noord.

Haar leven bestaat uit boenen, Bakkum en Ajax. Wat heeft dat mens gewerkt. Ik heb haar trouwring gekregen - opa stierf jong, ik heb hem nooit gekend. Die trouwring is totaal versleten en de steen erop is dof. Van de wasmiddelen en het geschuur. Natuurlijk had ze het arm. Ze heeft haar jeugd in een veel te klein ledikant geslapen, en daardoor slaapt ze nu nog steeds helemaal opgerold. In de Jordaan heeft ze een hardloopwedstrijd gewonnen. Daarmee won ze een nieuwe bodem onder haar pan. Dat vertelt ze nog vaak.

Op de camping in Bakkum komt ze graag. Daar zijn twee groepen, de oude hardcore Jordanezen en de nieuwe Jordanezen, de yuppen. De nieuwe Jordanezen verwaarlozen hun huisjes, maar hebben wel een barbecue van tweeduizend euro in de tuin staan. Dat stuit de oude Jordanezen tegen de borst. Die maken 's avonds een wandelingetje onder het motto: lekker vieze huisjes kijken. En dan is oma van de partij.

Oma heeft jaren samengeleefd met Joop. Die had ze afgepikt van diens vrouw, geloof ik. Een keurige man van de Amstelveenseweg. Erg aardig, ik noemde hem opa en geleidelijk begon hij ook echt te geloven dat ik zijn kleindochter was. 'Je hebt mijn ogen' zei hij. Hij was aanhanger van AFC, de eliteclub, waar ze een punt drukken. Oma niet natuurlijk, die is voor Ajax. Ik was verliefd op een jongen en met hem kwam ik bij oma. Hij zei tegen haar dat Marco van Basten een homo was. En ze gaf hem een dreun, tegen de onderkant van zijn kin. Met die jongen is het nooit iets geworden.

Oma ging altijd mee naar Europacupwedstrijden, compleet met hoedje, toeter en paraplu. Ze was één van de eerste hooligans, zal ik maar zeggen. Nou ja, ik geloof niet dat ze ooit gevochten heeft of zo.

Ze volgt Ajax nog op de voet. Demy de Zeeuw is niet haar favoriet. Ik heb op YouTube een filmpje gezet waarin zij hem even behandelt. 'Een grote etterbak, een vieze gluiperd, in één woord een secreet. Je gaat een ander toch niet ongelukkig schoppen?'
Ik hoop nog heel lang van oma te genieten."

7 september 2009