Boeken van Paul Arnoldussen

Van de Wallen tot de oorlogspoes.

Een selectie uit de verkrijgbare titels, voor meer informatie of om een boek te bestellen: klik door.

Aan de Amsterdamse Wallen Aan de Amsterdamse Wallen
Verhalen en anecdotes

Enige verhalen, anekdotes en diepgang over een buurt die waarachtig veel meer te bieden heeft dan prostitutie en, sinds kort, jonge swingende ondernemers. Ik mocht me vooral verdiepen in de kinderen op de Wallen, de Tweede Wereldoorlog daar, de dieren, de sekstheaters, de boekproducenten en de vroege toeristen.
Meer info en bestellen →

Paul Arnoldussen, De mist in De mist in
Journalistieke tegenslagen

Zoals bekend heeft het succes vele vaders en is de mislukking een eenzame wees. De mist in is een journalistiek weeshuisje. Het rept over veelal wat schlemielige tegenslagen. Een geïnterviewde die merkwaardige eisen stelt, de benoeming tot hoofdredacteur van een blad dat niet blijkt te bestaan, kuilen die door een recensent aangezien worden voor kunstwerken. Leedvermaak? Nou ja, een beetje. Lees meer → Meer info en bestellen →

Paul Arnoldussen, Waar de mimosa bloeit Waar de mimosa bloeit
Nederlandse kunstenaars in Cagnes-sur-Mer

Auguste Renoir betrok er als eerste, beroemde kunstenaar in 1908 een landgoed. Velen volgden. Ook Nederlandse schilders, beeldhouwers en schrijvers streken neer in Cagnes, een middeleeuws dorp aan de Côte d'Azur. Ze vonden er de zon en de goedkope landwijn. Ze werkten er, inspireerden elkaar en lieten er hun nog steeds vindbare sporen na. Journalist Paul Arnoldussen verzamelde verhalen en 'petites histoires' over Cagnes en zijn bewoners. Lees meer → Meer info en bestellen →

poes in verdrukking en verzet poes in verdrukking en verzet 1940-1945
onder auspiciën van de Poezenkrant

In het boek 'poes in verdrukking en verzet 1940-1945' komen vele aspecten van het oorlogs­poezenbestaan aan de orde: hoe kwamen ze in deze barre omstandigheden aan hun eten? Kreeg de raspoes een voorkeursbehandeling? Maar ook: wisten poezen te voorkomen dat ze zelf onderdeel van de dis werden? Lees meer → Meer info en bestellen →

Amsterdams Lijflied Amsterdams Lijflied + CD
met 22 bekende en onbekende de liedjes over Amsterdam

Wat is het mooiste, beste, geestigste, ontroerendste, interessantste, kortom belangrijkste lied over Amsterdam? Wat is Amsterdams Lijflied? Een groepje kenners pakte de kwestie voortvarend en meedogenloos aan. Het resultaat: een selectie van honderd nummers. Bijeengebracht en uitgebreid beschreven door Paul Arnoldussen, redacteur van Het Parool. Wie schreef de liedjes, wie zong ze, waar gaan ze over?
Meer info en bestellen

buurtwinkels Buurtwinkels
Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan

In de tweede helft van de vorige eeuw fotografeerde Eddy Posthuma de Boer een groot aantal buurtwinkels in Amsterdam. Kleine winkels, die met elkaar gemeen hebben dat ze allemaal verdwenen zijn.

Paul Arnoldussen en Eddy Posthuma de Boer
Meer info en bestellen

Amsterdam1928 Amsterdam 1928, De Spelen in Nederland
(Aangevulde bewerking van het boek uit 1994)

"De zorgen om spuug zijn niet typisch Chinees. In het deze maand opnieuw uitgegeven en nog altijd onvolprezen boek Amsterdam 1928. De Spelen in Nederland, dat eerder in 1994 verscheen, brengt Parool-journalist Paul Arnoldussen in herinnering hoe ook Nederlandse autoriteiten zich in de aanloop naar de Spelen zorgen maakten over spugende omstanders".

Pieter van Os in Vrij Nederland, 26-07-2008
Meer info en bestellen

Het geluid van de stad Het geluid van de stad
Vier luisterboeken

Wie het geluid van de stad Amsterdam zoekt in literaire verhalen, kan een beroep doen op een koor van auteurs die de stad bezingen of vervloeken. Uit dat koor kozen Paul Arnoldussen en Ko van Geemert solisten voor vier luisterboeken in de serie Het geluid van de stad, een samenwerkingsverband van Het Parool en Uitgeverij Rubinstein.

Paul Arnoldussen en Ko van Geemert
Meer info en bestellen

Amsterdams mooiste straat Amsterdams mooiste straat
Lezers van Het Parool kozen in 2006 de mooiste straat...

In Amsterdams mooiste straat is niet alleen aandacht voor de pareltjes die de finale haalden, maar ook voor de genomineerden die niet tot dit selecte gezelschap behoren. Honderdvijftig straten met hun geschiedenis, met aandacht voor bekende en minder bekende bewoners, geïllustreerd met anekdotes van bewoners en bewonderaars en met foto’s van Floris Lok.

Paul Arnoldussen en Floris Lok
Meer info en bestellen

verdachte portretten Verdachte portretten
Rechtbanktekeningen

Mink K. verscheen voor de rechter voor handel in drugs, maar wilde niet met zijn gezicht in de krant. Dat meldde diens advocaat aan rechtbank­tekenaar Aloys Oosterwijk. De verdachte zelf bleek er niet zo mee te zitten. 'Als ik er maar een beetje knap op sta.'
Oosterwijk, Roodbeen en andere tekenaars en tekenaressen komen aan het woord in Verdachte portretten. Chris Roodbeen (De Telegraaf): 'We worden gedoogd, dus we houden ons gedeisd'.
Meer info en bestellen

cafe scheltema Het Hoofdkwartier
Een eeuw café Scheltema

Café Scheltema was, schreef journalist Henk Hofland, ooit 'een hoofdkwartier van de bohème [...], van kunstenaars, schrijvers en ook journalisten. Scheltema was een van die plaatsen waar aan de avond van elke werkdag de geest van de tijd kristalliseerde'.

Paul Arnoldussen en Ko van Geemert
Meer info en bestellen

ik & de majesteit Ik & de Majesteit
Herinneringen aan Wilhelmina, Juliana en Beatrix

Wie als kind ooit uitverkoren was om de koningin een bosje bloemen te overhandigen tijdens een bezoek aan een school of dierentuin, kan zich dat vele jaren later nog moeiteloos herinneren. Het kledingstuk dat voor de gelegenheid werd uitgekozen, de instructies die vooraf werden door­genomen en vooral de ouders of leraren die op waren van de zenuwen.

Paul Arnoldussen en Ellen Grabowsky
Meer info en bestellen

henri en anton pieck Twee broers, drie levens
Henri & Anton Pieck

Een opmerkelijke biografie van de tweelingtekenaars Henri en Anton Pieck. De een was de befaamde tekenaar en inspirator van De Efteling, de ander een flamboyante artiest die geheim agent voor de Russen werd.

Paul Arnoldussen en Hans Olink
Meer info en bestellen

Amsterdamse horeca 1940-1945 De borrel is schaarsch en kaal geworden
Amsterdamse horeca 1940-1945

Wijnhandel Kempinski neemt in haar assortiment een Hongaarse witte wijn op, voor klanten die principieel weigeren Duitse wijn te drinken. Dat de oorlog voor de deur staat, is dus ook in de horeca te merken. Dit boek beschrijft wat er aan het eind van de jaren dertig, maar vooral na mei 1940 veranderde in de Amsterdamse horeca.

Paul Arnoldussen en Jolande Otten
Meer info en bestellen

Amsterdamse horeca 1940-1945 Rue d'Amsterdam
Kleine atlas van Nederlanders in Parijs

Op zoek naar de huizen, de cafés en de restaurants in Parijs waar Nederlandse schrijvers, kunstenaars en journalisten zich ophielden. Geen adres van Vincent van Gogh blijft ongenoemd, de leerfabriek van Karel Appel komt ter sprake en er wordt gewandeld langs het atelier van Piet Mondriaan.

Meer info en bestellen