Het Torpedo Theater

Voorheen Het Parool Theater


In 2001 verliet poppenspeler Wim Kerkhove zijn poppentheater Pantijn in de Pieterspoort­steeg. Dat was jammer, niet alleen voor Kerkhove maar ook voor Amsterdam. Kerkhove had er een prachttheatertje van gemaakt dat niet alleen geschikt was voor poppenkast.

buurtwinkels univerf coloriteHet Parool bleek bereid zich er over te ontfermen. Ruim tien jaar lang hebben redacteuren en medewerkers van de krant het theatertje gerund: vier bijeenkomsten per week, van kleinkunst tot debat. De laatste jaren was er een min of meer betaalde coördinator: Frits Visser.

Het Parool had en heeft plannen voor een ruimer theater in het Vondelparkpaviljoen, voorheen het Filmmuseum, en wilde, een beetje snel naar mijn smaak, af van het pareltje in de steeg.
Wat te doen? Jeroen Swart en ik, bestuurders van de Stichting Parool Theater, wilden voorkomen dat de zaak dicht ging. We hebben wat stevige adviseurs ingeschakeld: Han Michel, voormalig directeur van Woonstichting Lieven de Key, uitgever Bas Lubberhuizen en Ferry Houterman, oud fractievoorzitter in de Raad van de VVD. We vonden een nieuwe exploitant: Torpedo VOF. Onder die naam treedt een journalistencollectief op dat werkt voor allerlei media en een heel aangename literair-journalistieke website onderhoudt.

Het Parool Theater heet vanaf 1 maart 2012 Torpedo Theater en staat onder leiding van Carel Helder. Het theatertje vernieuwt zich maar de geest van het Parool Theater is er, ook door het aanblijven van een aantal medewerkers, in terug te vinden.
De Stichting Parool Theater blijft aansprakelijk voor het theater.

Zie voor de geschiedenis van het Parool Theater het artikel van Frits Visser op de site van Ons Amsterdam, lees meer.